MiG-21MF Iraq War, Occupation of Iraq Trumpeter 1/48 By:Philippos Anagnostopoulos

MiG-21MF  Iraq War, Occupation of Iraq 2003
Θεμα: Η έκδοση MiG-21MF (1970; Izdeliye 96F; NATO "Fishbed-J")
M = Modernizirovannyy ("Modernised")
F = Forsirovannyy ("Uprated [engine]")
Πρόκειται για την εξαγώγιμη έκδοση του MiG-21SM, με το RP-22 ραντάρ και τον R13-300 turbojet κινητήρα. Η επιλογές οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν με την προσθήκη των R-60 (NATO: AA-8 "Aphid") και αργότερα του R-60M IR-seeking AAM. Αυτά κατασκευάζονταν και στην Ινδία μετά αδείας από την HAL σαν Type 88.
Το 2002 μετά την δεύτερη εισβολή των συμμάχων στο Ιράκ πολλά αεροσκάφη αποκαλύφθησαν σε διάφορες βάσεις της πολεμικής αεροπορίας του Ιράκ σε κακή κατάσταση, άλλα θαμμένα στην άμμο και άλλα διαλυμένα. Πολλά από αυτά βανδαλίστηκαν από στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων. Το θέμα του μίνι διοράματος είναι αποτέλεσμα έμπνευσης από φωτογραφίες στο google, αεροσκαφών στην παραπάνω κατάσταση.
Το κιτ της Trumpeter στην κλίμακα 1:48
Το κιτ είναι εξαιρετικό σε εφαρμογή και λεπτομέρεια. Δεν χρειάστηκε σχεδόν καθόλου στόκος πάρα μόνο λόγος υγρός στο τέλος και σε περιορισμένα τμήματα του μοντέλου. Το κόκπιτ είναι εξαιρετικής λεπτομέρειας, ανάγλυφο ενώ παρέχει και χαλκομανίες. Αρχικά φαίνεται δύσκολο να κάτσουν οι χαλκομανίες πάνω στα όργανα αλλά η ποιότητά τους είναι τόσο καλή που κάθονται ακριβώς εκεί που πρέπει χωρίς καθόλου βελτιωτικό. Το κάθισμα είναι κι αυτό εξαιρετικής λεπτομέρειας υστερεί όμως όσον αφορά τις λεπτομέρειες σε ζώνες κλπ. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε βελτιωτικό της Eduard για το συγκεκριμένο κάθισμα ενώ ένα λαθάκι παρατηρείται στο προσκέφαλο του και το σχήμα του. Αυτό βελτιώθηκε με μικρά κομματάκια από σφουγγάρι και αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να αναπαρασταθεί η φθορά του και κάποια σχισίματα στην δερμάτινη επένδυσή του. Το εσωτερικό της καλύπτρας είναι εντελώς γυμνό. Χρησιμοποιήθηκαν φύλλο και μήκη πλαστικού για να βελτιωθεί η λεπτομέρεια της και οι διάφορες σωληνώσεις της καθώς και ο μηχανισμός στήριξης της όταν είναι ανοιχτή. Με τρυπανακι τρυπήθηκε το διάφανο της και με προσοχή, με κοπίδι κόπηκαν κάποια κομμάτια έτσι ώστε αυτή να φαίνεται σπασμένη. Στα σκέλη προσγείωσης και τις φωλιές δεν έγινε παρέμβαση μιας και η λεπτομέρεια είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική εκτός από το ζέσταμα των ελαστικών έτσι ώστε να δείχνουν ξεφούσκωτα στο τέλος. Ο κινητήρας και το ακροφύσιο επίσης δεν υπέστησαν καμία παρέμβαση. Τέλος με φύλλο πλαστικού κατασκευάστηκε η πατούρα του μπροστινού πάνελ των avionics μιας και αυτό θα παρέμενε ανοιχτό στο τέλος. Επίσης από ζεσταμένο τεντωμένο πλαστικό προστέθηκαν στα φτερά και στο κάθετο οι εκκενωτής στατικού ηλεκτρισμού.

Βάψιμο:

Αρχικά βάφτηκε το κοκπιτ με το 2135 INTERIOR BLUE/GREEN της Model Master για να κλείσει η άτρακτος καθώς και οι φωλιές των σκελών προσγείωσης. Το μοντέλο ψεκάστηκε με το μαύρο ματ σπρέι της Humbrol για βάση και η παραλλαγή του αεροσκάφους ψεκάστηκε με αερογράφο με ελεύθερο χέρι και ψήλη δέσμη με χαμηλή πίεση.0,3 0,5 bar. Τα χρώματα για την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι τα Gunze Η321, Η302 για το βασικό πατερν της και το Η417 για το κάτω μέρος. Το Η319 χρησιμοποιηθηκε για τον κώνο του ραντάρ και κάποια άλλα τμήματα και κεραίες. Για το ακροφύσιο και το εξωτερικό του τμήμα ψεκάστηκαν μεταλλικά της Alclad.  Όταν ολοκληρώθηκε το πατερν της παραλλαγής έγιναν οι φθορές στο πράσινο χρώμα με ψιλές δέσμες από το μπεζ και ξανοίγματα του πρασίνου με κίτρινο και μπεζ για να φανεί η φθορά του χρώματος από την μεγάλη παραμονή του στην έρημο. Μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος ψεκάστηκε με γυαλιστερό βερνίκι για την τοποθέτηση των χαλκομανιών. Μόλις ολοκληρώθηκε κι αυτό το μέρος μασκαρίστηκαν με προσοχή τα εθνόσημα για να ψεκαστούν με λευκό και μπεζ για να δείξουν κι αυτά ξεβαμμένα από τον ήλιο ενώ στο τέλος από μακριά ψεκάστηκε ένα λεπτό φιλμ μπεζ. Wash έγινε με το enamel wash dark brown της ΑΚ αρχικά, και αργότερα σε ορισμένα σημεία με το Africa dust effects της ΑΚ. Τέλος για την αναπαράσταση του σκονισμένου τζετ χρησιμοποιήθηκε pigments της ΑΚ και τρία χέρια matt βερνίκι της gunze.

Βάση και φιγούρες:
Η βάση είναι έτοιμη με διαστάσεις 30Χ18. Κολλήθηκε σκληρό χαρτόνι με ξυλόκολλα  και από πάνω απλώθηκαν το Terrains Desert Sand AK 8020 και το Wet Crackle Effects AK 8034 σε ορισμένα σημεία. Αφού διαμορφώθηκε το ανάγλυφο και στέγνωσε ψεκάστηκε με το Η321 και μετά με στεγνό πινέλο απλώθηκε pigments της ΑΚ. Τέλος σφραγίστηκαν όλα τα υλικά με ματ βερνίκι. Από φύλλο πλαστικού κατασκευάστηκε το κάλυμμα του κώνου του ραντάρ, από μήκη πλαστικού η αναδιπλούμενη σκάλα επιβίβασης, από σουρωτήρι τηγανιού και αφού κόπηκαν λεπτές λωρίδες το razor wire. Τα παραπάνω βάφτηκαν με enamel της Humbrol ενώ εφαρμόστηκαν τεχνικές στεγνού πινέλου με διάφορα καφέ και πορτοκαλί για αναπαράσταση σκουριάς κυρίως στη σκάλα και στο razor wire. Το κατεστραμμένο δίχτυ παραλλαγής κατασκευάστηκε με γάζα πάνω στην οποία κολλήθηκε με ξυλόκολλα χαρτί, το οποίο προηγουμένως είχε χαραχθεί με κοπίδι στο σχέδιο των συγκεκριμένων διχτυών. Ψεκάστηκε με μπεζ και καφέ. Οι φιγούρες είναι το British Forces Infantry Patrol - 1:48 Airfix. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις από το σύνολο του σετ και βάφτηκαν με διάφορα σμάλτα της Humbrol και με λεπτό πινελάκι βάφτηκαν τα δυο πατερν που χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί το ένα της ερήμου για της φόρμες και το άλλο του δάσους, για τον εξοπλισμό και τα σακίδια.


Πηγής: http://greek.ruvr.ru/2010/10/05/24235477.html
            https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mikoyan-Gurevich_MiG-21_operators
            https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mikoyan-Gurevich_MiG-21_variants
            http://www.trumpeter-china.com/index.php?g=home&m=product&a=show&id=1528&l=en


Το κιτ της Trumpeter άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και συνίσταται ανεπιφύλακτα. Το ίδιο εξαιρετικές εντυπώσεις αφήνουν και τα υλικά της ΑΚ.  

   Art:Philippos Anagnostopoulos