CURTIS S03C SEAMEW 1/48 CZECH MODEL By:GIANNIS ASIMAKOS

CURTIS S03C SEAMEW


SEA COW
Κάποιες φορές όταν ένα αεροπλάνο δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, βρίσκεται εκτός των προδιαγραφών για τις οποίες σχεδιάστηκε και καταντάει να αποκτά περίεργα ή και υποτιμητικά παρατσούκλια. Σε αυτή την κατηγορία ανήκε και το Seamew. Το επίσημο όνομα δόθηκε από τους Βρετανούς και υιοθετήθηκε και από τους Αμερικάνους. Από τους πρώτους όμως επικράτησε να λέγεται Sea Cow λόγω των φτωχών του επιδόσεων. 


CURTIS S03C SEAMEW
  Το 1937, το Αμερικάνικο ναυτικό εξέδωσε μια προδιαγραφή για ένα διθέσιο ανιχνευτικό αεροσκάφος με μονή πτέρυγα που θα μπορούσε να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες, για να εξοπλίσει τα θωρηκτά και καταδρομικά σκάφη του και να αντικαταστήσει τα διπλανά SOC Seagull. Η Curtis ανέλαβε την παραγωγή ενός  όλο μεταλλικού μονοπλάνου με ένα μεγάλο κεντρικό πλωτήρα και δύο σταθερούς μικρότερους τοποθετημένους κάτω από τα φτερά. Το πρωτότυπο πέταξε στις 6 Οκτωβρίου του 1939. Τα πτητικά τεστ έδειξαν σοβαρά προβλήματα σταθερότητας και δυνατότητας χειρισμού. Αυτά αποκαταστάθηκαν με την αύξηση της επιφάνειας στο κάθετο σταθερό και τοποθέτηση μικρών καθέτων προεκτάσεων στις άκρες των πτερύγων. Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την ψύξη του 12 κυλίνδρου αερόψυκτου κινητήρα Ranger SVG 770 που απέδιδε ισχύ 520 ίππων, λύθηκε με την αύξηση της επιφάνειας στην εισαγωγή αέρα, και την τοποθέτηση κινητών θυρίδων για την εξαγωγή του θερμού αέρα. Στο αεροσκάφος υπήρχε η δυνατότητα να αφαιρούνται οι πλωτήρες και να τοποθετούνται σταθερά σκέλη με τροχούς και αεροδυναμικά καλύμματα. Λόγω της χαμηλής ισχύος του κινητήρα το αεροσκάφος δυσκολευόταν να μεταφέρει ανθυποβρυχιακές βόμβες και περιοριζόταν σε δύο απλές των 45 κιλών, που φορτώνονταν κάτω από τα φτερά. Έτσι το αεροπλάνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και αποσύρθηκε σύντομα (μόλις μετά από 2 μήνες υπηρεσίας για να  αντικατασταθεί από μια νεότερη έκδοση του SOC Seagull, το οποίο υποτίθεται ότι θα αντικαταστούσανε !!)  αναλαμβάνοντας εκπαιδευτικό ρόλο. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αγγλία λόγω της μεγάλης ανάγκης που είχε για αεροπλάνα παράγγειλε 250 μονάδες με σταθερά σκέλη προσγείωσης. Κάποια αεροσκάφη χρησιμοποίησε και ο Καναδάς για εκπαιδευτικούς ρόλους. Ο τύπος αποσύρθηκε το 1945. 


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
   Το κουτί που περιέχει το κιτ έχει μια όμορφη καλλιτεχνική απεικόνιση του υδροπλάνου, καθώς και δύο έγχρωμα profile στο πίσω μέρος του, που αντιστοιχούν στις δύο επιλογές που μπορούμε να κατασκευάσουμε. Μέσα θα βρούμε 27 κομμάτια σε γκρι πλαστικό, με μεγάλο σχετικά πάχος και λεπτές χαραγμένες γραμμώσεις, 2 σε διαφανές με άριστη διαφάνεια και σχετικά μεγάλο πάχος και 14 σε ρητίνη μπεζ χρώματος, πολύ καλής ποιότητας με εξαιρετική λεπτομέρεια. Αφού έγινε προσεκτική μελέτη του κιτ και του υλικού που βρέθηκε στο διαδίκτυο, αποφασίστηκε η παραλλαγή με την οποία θα βαφόταν το μοντέλο και ποιες τροποποιήσεις θα γίνονταν. Αρχικά κόπηκε το μονοκόμματο πηδάλιο ύψους - βάθους  και διεύθυνσης για να κολληθούν σε διαφορετική από την ουδέτερη θέση.      Η εργασία αυτή παρά το μεγάλο πάχος του πλαστικού ήταν εύκολη. Με κόφτη, λίμες και ντουκόχαρτα καθαρίστηκαν προσεκτικά τα κομμάτια ρητίνης από τα υπολείμματα της χύτευσης. Το υλικό είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλά όπως όλες οι ρητίνες είναι από την φύση τους εύθραυστες, οπότε χρειάζεται προσοχή στο χειρισμό τους. Σε κάθε πλευρά των καλυμμάτων του κινητήρα αφαιρέθηκαν από μία αναγόμενη θυρίδα ψύξης και αντικαταστάθηκε από άλλη που κατασκευάστηκε από λιθογραφικό τσίγκο. Με interior green ψεκάστηκαν όλες οι εσωτερικές επιφάνειες των θαλάμων του χειριστή και του παρατηρητή και ο πίνακας οργάνων του πρώτου και οι συσκευές ασυρμάτου για τον δεύτερο βάφτηκαν με μαύρο.  Τα καθίσματα απέκτησαν ζώνες πρόσδεσης της Eduard. Στα πλαϊνά τοιχώματα του κόκπιτ βάφτηκαν οι λεπτομέρειες με τα ανάλογα χρώματα και περάστηκαν με στεγνό πινέλο και ανοικτότερο χρώμα. Στο χώρο του παρατηρητή, έγιναν κάποιες προσθήκες όπως ένας φορητός πυροσβεστήρας, καλωδιώσεις, νευρώσεις κ.α. Στο ανάλογο κομμάτι ρητίνης οι εξατμίσεις τρυπήθηκαν με λεπτό τρυπάνι. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι καλύπτρες δίνονται σε ένα κομμάτι με τα σταθερά τμήματα. Επειδή το πλαστικό είναι σχετικά παχύ δεν επιτρέπει την κοπή και την κόλληση τους σε ανοικτή θέση. Έτσι αποφασίστηκε να γίνουν από ζελατίνα χρησιμοποιώντας σαν καλούπι τα κομμάτια του κιτ, αλλά και την ράχη της ατράκτου. Τα κομμάτια που προέκυψαν καθαρίστηκαν από τα περισσεύματα και μασκαρίστηκαν με ταινία. Τα σταθερά κολλήθηκαν στην άτρακτο με ελάχιστη κόλλα στιγμής και στοκαρίστηκαν με στόκο. Τα πτερύγια της έλικας πέρασαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αδυνατίσματος με τον κόφτη και ντουκόχαρτα, χάνοντας αρκετό από το πάχος τους. 
  Εδώ θα πρέπει να αναφερθούν τρία μικρά λάθη που αφορούν το σχήμα του μοντέλου. Τα άκρο πτερύγια στις κύριες πτέρυγες έχουν μεγαλύτερο ύψος από αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες του πραγματικού. Έτσι αφαιρέθηκε κατ΄ εκτίμηση ένα τμήμα από το επάνω μέρος τους περίπου 2,5 χιλ. και με λεπτές λίμες και ντουκόχαρτα αποκαταστάθηκε το πάχος και το σχήμα των άκρο πτερυγίων. Στο σημείο που ενώνεται το κινητό τμήμα της πίσω καλύπτρας με την αεροδυναμική προέκταση του κάθετου σταθερού, αφαιρέθηκε ένα τμήμα της προέκτασης από την άτρακτο και προστέθηκε στο κινητό τμήμα της καλύπτρας. Τέλος οι πλωτήρες εξισορρόπησης στο εμπρός τμήμα τους έχουν λάθος σχήμα, το οποίο αποκαταστάθηκε με εποξικό στόκο. Τα ανοίγματα στην άτρακτο κλείστηκαν με χαρτοπετσέτα και maskall. Οι κύριες πτέρυγες χρειάζονται λίγο προσοχή στο κόλλημα, διότι αν κολληθούν ως έχουν δίνουν μεγαλύτερη θετική δίεδρο γωνία από την πρέπουσα. Για να κολληθούν στην σωστή γωνία, τοποθετήθηκαν από την επάνω πλευρά της αεροτομής μήκη πλαστικού σαν σφήνες, ενισχύοντας παράλληλα και την αντοχή της κόλλησης. Το μοντέλο στοκαρίστηκε, τρίφτηκε με βρεγμένα ντουκόχαρτα διαφόρων βαθμών και βάφτηκε σε επιλεγμένα σημεία όπου σε παρακάτω στάδιο θα γίνουν οι φθορές, με αλουμίνιο. Καθαρίστηκε προσεκτικά από τα κατάλοιπα της μέχρι τώρα επεξεργασίας και ετοιμάστηκε για το βαφείο.


ΒΑΨΙΜΟ
Οι κάτω επιφάνειες των πλωτήρων, της ατράκτου, ενός μικρού τμήματος των πτερύγων και της ουράς, βάφτηκε με άσπρο gloss. Στα πλαϊνά τμήματα της ατράκτου, το κάθετο σταθερό, το υπόλοιπο τμήμα στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων και τους πλωτήρες ψεκάστηκε το Η 42 blue gray της Gunze Sangyo. Όταν και αυτό το χρώμα στέγνωσε καλά, βάφτηκαν οι επάνω επιφάνειες με το 181 glossy sea blue της Humbrol. Οι χαλκομανίες που είναι εξαιρετικής ποιότητας με πολύ λεπτό φιλμ και τοποθετήθηκαν στην θέση τους με την συνδρομή μικροποσότητας βελτιωτικού της Gunze Sankyo και έγιναν ένα με τις επιφάνειες του μοντέλου. Την επόμενη ημέρα ένα μείγμα από μεσαίο γκρι λάδι ζωγραφικής αραιωμένο σε white spirit ανέλαβε να τονίσει τις γραμμώσεις του μοντέλου. Με το ίδιο υλικό σε πιο σκούρα απόχρωση του γκρι αναπαραστάθηκαν διαρροές λαδιών σε διάφορα σημεία του μοντέλου, δίνοντας έμφαση στην περιοχή του κινητήρα. Με λάδια ζωγραφικής σε λίγο ανοικτότερους τόνους από αυτούς των χρωμάτων της παραλλαγής, ‘’φωτίστηκαν’’ τα πάνελ για αναπαράσταση παλαίωσης. Με την μύτη ενός κόφτη ξυστικέ το μοντέλο σε επιλεγμένα σημεία για να αποκαλυφθεί το αλουμίνιο που είχε βαφτεί σε προηγούμενο στάδιο. Με το ψέκασμo δύο λεπτών χεριών ακρυλικού σατινέ βερνικιού αποκαταστάθηκε η γυαλάδα του μοντέλου. Η καταστροφική μοντελιστική μανία ολοκληρώθηκε με σκόνη παστέλ, όπου έγινε  περαιτέρω ταλαιπωρία των επιφανειών του μοντέλου, καθώς και η δημιουργία των καπνιών των εξατμίσεων του κινητήρα.   Η κατασκευή του μοντέλου ολοκληρώθηκε με την κόλληση των πλωτήρων, των κινητών τμημάτων των καλυπτρας και όλων των λεπτών κομματιών, καθώς και το βάψιμο των φώτων ναυτιλίας.Πρέπει να πω ότι το μοντέλο αυτό ήταν πραγματικά μια απόλαυση καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του. Είναι απορίας άξιο πως με τόσα λίγα κομμάτια (μόλις 43 συνολικά) βγαίνει ένα ρεαλιστικό μοντέλο σε αυτή τη κλίμακα, το οποίο αν δεν το έφτιαχνα προσωπικά δεν θα το πίστευα, αφού οι προσθήκες και οι βελτιώσεις, όπως διαπιστώνετε και εσείς είναι ελάχιστες. Σίγουρα υπήρξαν και απρόοπτα, όπως η εφαρμογή των πτερύγων, τα οποία αντιμετωπίζονται εύκολα ακόμα και από μοντελιστές με μικρή εμπειρία στον τύπο του κιτ, τα οποίο μην ξεχνάμε ότι είναι περιορισμένης παραγωγής.     By:Giannis Asimakos