Part 1) Focke-Wulf Fw 190D-9 "DORA 1" from Fieseler By: Marek Vrzák

Focke-Wulf Fw 190D-9  "DORA 1"  from  Fieseler  By:Marek Vrzák

 Κατασκευή : Kατά την συμπλήρωση του προηγούμενου μοντέλου Corsair F4U-1D "λευκό 167" πριν από μερικά χρόνια, είχα ένα προβληματισμο , τι θα συνεχίσω να χτίζω. Ήξερα ότι θα είναι και πάλι χρονοβόρο έργο πολύ λεπτομερές και ανοιχτό μοντέλο, στο οποίο ήθελα να φέρω περισσότερο στην πραγματικότητα, όχι μόνο να το περάσω πριτσίνια  την επιφάνεια, αλλά και απεικόνιση κυρτωμένη ή τσαλακωμένη επιφάνεια αποξεχασμένη, με ένα νυστέρι από κάθε πριτσίνια γραμμής.


Τελικά η επιλογή πέφτει σε έναν άλλο αγαπημένο μαχητή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου - Focke Wulf FW 190D-9 "Ντόρα" που για μένα είναι σίγουρα το πιο κάλο από μια μεγάλη γκάμα τύπων Focke Wulf. Δυστυχώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το συγκεκριμένο μοντέλο που επέλεξα. Επέμεινα μόνο σε συνδυασμό ανώτερων αποχρώσεων καμουφλάζ με σκούρο πράσινο χρώμα και γκρι-πορφυρό χρώμα, καθώς και με σπείρα λευκού κώνου και ισχυρότερης μονάδας ταυτοποίησης ατράκτου. Μετά τη λήψη πολυάριθμων δημοσιεύσεων και υλικών για την κατασκευή και τη μελέτη. Αποφάσισα να οικοδομήσω μια όμορφη Ντόρα "μαύρη 1" W. Nr. 600150, που ανήκει στο Stab / JG4. Κατασκευάστηκε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1944 και ήταν μία από τις πρώτες μονάδες παραγωγής του εργοστασίου Gerhard Fieseler Werke (GFW), που ήταν ένα από τα τέσσερα εργοστάσια παραγωγής "Ντόρας".
Στο τέλος του πολέμου ήταν ένα "μαύρο 1" που ανακαλύφθηκε σε καλή κατάσταση ,στα προωθημένα  αμερικανικά στρατεύματα κρυμμένα στο δάσος στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης Rhein-Main.
Χτίσιμο :Για το χτίσιμο  αγόρασα δύο κιτ Ντόρα ... Την πολλή καλή  ποιότητα Tamiya συν το εντελώς νέο κιτ Eduard. Σταδιακά αγόρασα επίσης όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ. Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα αξεσουάρ που σχεδιάστηκαν κυρίως για το κιτ Tamiya, τελικά αποφάσισα για αυτό, επειδή με το γεγονός ότι περισσότερο ή λιγότερο θα είναι ένας συνδυασμός και των δύο κιτ. Ωστόσο, από το κιτ Eduard θα χρησιμοποιηθούν μάλλον εκείνα τα μέρη τα οποία σε σύγκριση με την τεκμηρίωση και τα σχέδια είχαν Eduard συγκριτικά με της  λεπτομερή κιτ της Tamiya και πιο σωστών διαστάσεων ακριβής. Πρόκειται κυρίως για το πλαίσιο, το παρμπρίζ, το θόλο του θαλάμου διακυβέρνησης και άλλα μικρότερα μέρη. Όλα τα εξαρτήματα κιτ και αξεσουάρ καθαρίστηκαν και χωρίστηκαν σε πολλά κιβώτια από κάθε τμήμα του μοντέλου.Ατρακτος: Ξεκίνησα για πρώτη φορά εκτεταμένη τροποποίηση της ατράκτου. Ήταν απαραίτητο να χαράξουμε μέρη γύρω από τον κινητήρα, φρεάτια και πιλοτηρίου, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται λεπτομερή τμήματα καλύμματος με ανοίγματα για το κάλυμμα, τα οποία αντικατέστησαν την αρχική πλαστική επιφάνεια. Ήταν επίσης απαραίτητο να τελειώσει το εσωτερικό της ατράκτου και να κατασκευάσω, τα εσωτερικές λεπτομέρειες. Να λεπτύνω τα τοιχώματα της ατράκτου για την εγκατάσταση εξαρτημάτων ρητίνης.Όπως πάντα, ήθελα να κάνω το μοντέλο πιο ελκυστικό από τις μεμονωμένες (μονοκόμματες) επιφάνειες ελέγχου. Ήταν απαραίτητο να χωρίσω τα πηδάλια από το σταθεροποιητή και να το επεξεργαστώ και τους  μεντεσέδες. Επίσης, απεικόνισα με πριτσίνια ολόκληρης της επιφάνειας όπως ανέφερα παραπάνω και  ξανά έξυσα κάθε γραμμή με ένα νυστέρι για να επιτύχω μια πιο ρεαλιστική εμφάνιση της επιφάνειας. Είναι σχετικά δύσκολη  και λεπτό δουλειά ,που χρειαζόμαστε πολύ χρόνο, αλλά νομίζω ότι η επιφάνεια φαίνεται εξαιρετική μετά το γυάλισμα. Ειδικά όσον αφορά τα φυσικά μέρη φινιρίσματος μετάλλων.Παρασκήνια: Λειτουργικά, παρόμοια με την άτρακτο, δηλ. Κοπή, αραίωση και άλλες τροποποιήσεις για την εγκατάσταση σωληνώσεων ρητίνης και φρεατίων τροχών,
 χαραγμένων πτερυγίων και παραμορφωμένο σημείον και απεικόνισης με πριτσίνια, απομάκρυνσης ολόκληρης της επιφάνειας των πτερυγίων επίσης,κάτω από τα φτερά .
Cockpit και άλλα εσωτερικά μέρη της ατράκτου:Το πιλοτήριο κατασκευάστηκε τελικά κυρίως από εγχάρακτα εξαρτήματα του Eduard, συμπεριλαμβανομένου του ταμπλό. Ο μοχλός καθίσματος και χειρισμού που χρησιμοποιούσαμε από το Aires, με μεγάλες ζώνες ασφαλείας από την HGW. Το Gunsight Revi 16B πωλείται ξεχωριστά από το Quick Boost. Επιπλέον, χρησιμοποίησα επίσης ένα σταθμό ραδιοφωνικού(σταθμού FuG 16ZY) από Aires, ατομικούς άξονες πλήρωσης ρητίνης με λαιμούς από CMK και επίσης εσωτερική δομή με το πίσω τμήμα του μηχανισμού προσγείωσης, συμπεριλαμβανομένου του πίσω τροχού  . Όλα συμπληρώνονται από χειροποίητα εξαρτήματα και ηλεκτρικές καλωδιώσεις κ.λπ.

Όταν όλα ήταν στη θέση μου κόλλησα και τα δύο μισά της ατράκτου μαζί και θα μπορούσα να προσθέσω και ένα cast του Firewall Aires και κάποια ηλεκτρική καλωδίωση στα όπλα. Έχω προσθέσει ένα μέταλλο hemming και επίσης το σύστημα αποχρωματισμού στην αιολική ασπίδα.

Το συρόμενο πίσω μέρος του καλύμματος που πήρα από το κιτ Eduard (μας επιτρέπει να επιλέξουμε τη θέση της καλύπτρας, είτε "ανοιχτή" είτε "κλειστή").Η οποία βρίσκεται στην επάνω πλευρά του μεσαίου, εγκατεστημένου, διαμήκους μεταλλικού μεντεσέ, στην πραγματικότητα ενεργοποιήθηκε κατά το κλείσιμο και την περιθωριοποίηση της στενώσεως του περιβλήματος, αντίστοιχα, τεντώνοντας το εμπρόσθιο πλάτος του εξαρτώμενο από την μεταβαλλόμενη εξάπλωση των αυλακώσεων, διαχωριζοντας την από την ατράκτου. Στην οποία προσαρτήθηκε και οι οποίες κινήθηκαν προς τα εμπρός και προς τα πίσω. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:Part 2  http://www.gmodelart.com/2018/03/part-2-focke-wulf-fw-190d-9-dora-1-from.html

   

  Art: Marek Vrzák