"Have Glass I" The first generation By GIANNIS MITZAS

"Have Glass I"  The first generation


   Την δεκαετία του 1990 έγινε  ευρύτερα γνωστή η τεχνολογία Stealth με την υπηρεσία τον F-117 στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Η Lockheed Martin ,εφάρμοσε μια νέα για την εποχή . Σύνθετη χημική βαφή.Η τεχνολογία Stealth έχει εξελιχτεί από τότε και είναι ο κύριος πυλώνας σε όλα τα νέα μαχητικά.Σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση του ηλεκτρομαγνητικού και υπέρυθρου ίχνους και κατά συνέπεια η αύξηση της επιβιωσιμότητας του αεροσκάφους. Η πρώτη γενιά του προγράμματος, το Have Glass I, πρόσθεσε ένα στρώμα οξειδίου του κασσίτερου με ίνδιο (indium-tin-oxide ΙΤΟ) Αν και η ονομασία" Have Glass"δεν αλουγεται σωστή ,αφοί δεν περιέχουν γυαλί!
Εντούτοις η χρίση αυτόν τον νέον χημικών στα χρώματα τον μαχητικών ,καθιερώθηκε και εξελίσσετε διαρκώς.
lockheed F-117 Nighthawk Stealth

“Gray Dragon”, the gray F-117A Nighthawk stealth fighter Αυτό το F-117 είναι το μόνο ,που φόρεσε την δυο τόνων κρι βαφή. Όπως τον F-15
   Στο F-35 χρησιμοποιούνται αρκετά ειδικά υλικά, όπως απορροφητικά ραντάρ (RAM), δομή απορρόφησης ραντάρ και υπέρυθρη επίστρωση υπέρυθρων ακτίνων. Σε αντίθεση με το F-117, το οποίο ήταν πλήρως επικαλυμμένο με 2.000 λίβρες RAM, αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται πιο επιλεκτικά στο JSF. Η Lockheed Martin ανέπτυξε RAM τύπου βαφής που εφαρμόζεται γύρω από τις άκρες των θυρών και των επιφανειών ελέγχου. Το RAS χρησιμοποιείται στα άκρα του σώματος, του πτερυγίου και της ουράς. Για την εφαρμογή αυτού του χρώματος θα χρησιμοποιηθούν τα ρομπότ, όπως το σύστημα CASPER που χρησιμοποιείται για το F-22 και το πρόγραμμα Have Glass II που χρησιμοποιείται για τη ζωγραφική 1.700 F-16 με RAM. Τα ρομπότ είναι απαραίτητα επειδή μπορούν να φτάσουν σε περιορισμένους χώρους, όπως οι αγωγοί εισόδου, και μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς βηματισμό στο αεροσκάφος.
F-35 "Have Glass 5"
    Αυτά τα υλικά περιλαμβάνουν σιδηρομαγνητικά σωματίδια, ενσωματωμένα σε μια βάση πολυμερούς υψηλής διηλεκτρικής σταθερότητας. Το διηλεκτρικό υλικό επιβραδύνει το κύμα και τα σιδηρομαγνητικά σωματίδια απορροφούν την ενέργεια.Αυτά τα επικαλύμματα σχεδιάζονται επίσης με τέτοιο τρόπο ώστε η μικρή ανάκλαση από την εμπρόσθια όψη του απορροφητήρα να ακυρώνεται από υπολειπόμενη αντανάκλαση από τη δομή κάτω από αυτή. Αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, και κάνει το σχεδιασμό RAM πολύ πιο δύσκολο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν.  :ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΑ Είχα την τύχη να φωτογραφίσω ,από κοντά ένα F-16CM  510th Fighter Squadron .Η μοίρα ,είναι από τις πρώτες που υιοθετούσαν F-16 από το 1989 .Αυτό τα γεράκια. ειχουν την πρώτη βαφή RAM η Have Glass I .Το χρώμα οπτικά και στην αφή ,δεν διαφέρει ,από αυτό, τον Ελληνικών F-16 Block 30 και Block 50 καθώς και τον Mirage 2000. Παρότι ήταν πλυμένο για την παρουσίαση του στο κοινό και δεν είναι ύπαρχτες, οι βρομιές από την κηροζίνη. Ώστε να μπορέσω να το συγκρίνω  αντικειμενικα  με ένα ,αντίστοιχο, της Π.Α.Θα σας πρωτινά να βάψετε με την κλασική διαδικασία .Ένα χέρι Praimer  σε ανοιχτό γκρι η άσπρο και από επάνω το χρώμα του καμουφλάζ χωρίς κάποια ιδιαίτερη περιποίηση. Αυτό , σε ότι άφορα τα F-16 της USAF  Εδω βλέπουμε ένα βρόμικο  F-16 CM ,για να προσθέσω ένα μετρό συγκίνησης ποιο ρεαλιστικό και αντιστοιχών και ένα F-16 Block 50 της HAF με Have Glass I. Παρατηρούμε ,ότι το Block 50 είναι ποιο καμένο από τον Ήλιο και υπάρχει αυτή η σκιά στα πάνελ.  Πέρα από τις κηλίδες που αφήνει η κηροζίνη ,από τον εναέριο ανεφοδιασμό,που έχει και το F-16 CM.
Σε γενικές γραμμές η προσθήκη  ελάχιστου άσπρου στο βασικό χρώμα,στο κέντρο τον πάνελ και σε σημεία της κορφής της ατράκτου. Θα δώσει περισσότερη αληθοφανήα ,πριν περάσετε βερνίκι και τελειώσετε με wase

   GIANNIS MITZAS