Aegean Ghost By GIANNIS MITZAS

Aegean Ghost  U.S.N. F-16N Aggressor


USN F-16N   Aggressor schema Camouflage:Η παραλλαγή τον Ελληνικών F-16, έχει κριθεί. ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, για το Ελληνικό ανάγλυφο ,Η Aegean Ghost (Φάντασμα του Αιγαίου) είναι η ειδική χρωματική παραλλαγή που φέρουν ορισμένα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Σχεδιασμένη ειδικά για το περιβάλλον του Αιγαίου, όπου κυρίαρχοι είναι οι τόνοι του μπλε και γκρι, αυτή η παραλλαγή θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην οπτική απόκρυψη των μαχητικών αεροσκαφών. Το μοτίβο Aegean Ghost εισήχθη στην ΠΑ για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980.Με την αγορά τον πρώτον F-16 Block 30 το 1989, παρέλαβε 40 τεμάχια, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος Peace Xenia I. Από τότε ,έχουν γραφτεί πολλά για την σωστή απόδοση τον χρωμάτων και τις καιρικές συνθήκες ,που στο πέρασμα του χρόνου.  Έχουν   επιδράσει καταλυτικά και με διαφορετικό τρόπο,επάνω σε διαφορετικές έκδοσις  Block 30, 50, 52+,52Adv. Σε μια σειρά από άρθρα που θα ακολουθήσουν. Θα προσπαθήσω να διαφωτίσω κάθε πτυχή και να σας βοηθήσω να οικοδομήσετε σωστά ,τα μοντέλα σας Η ιστορία του F-16N: Στις αρχές της δεκαετίας του '80 το Πολεμικό Ναυτικό είχε εντοπίσει την ανάγκη για αεροσκάφος τέταρτης γενιάς με χαμηλή τιμή. ( Στον ρόλο του εκπαιδευτή ,εχθρικού !)Οι δύο διαθέσιμες επιλογές ήταν οι F-16/79 και F-20. Η General Dynamics έφεραν το F-16/79 στον Ναυτικό Αεροσταθμό Miramar και τουλάχιστον πέντε εκπαιδευτές του Topgun, πέταξαν τον εκτοξευτήρα.Θεώρησαν ότι ήταν αποδεκτό. Το CO θεώρησε ότι το F-16N, βασισμένο σε ένα αποδεδειγμένο, ικανό και σεβαστό σκελετό του αεροσκάφους, ήταν μια νέα εκδοσή, σε σύγκριση με το vintage F-5 και το follow-on F-20, και θεώρησε ότι ήταν η καλύτερη επιλογή. Δυστυχώς, αν και η Northrop επέτρεψε σε ορισμένους εκπαιδευτές να πετάξουν στον προσομοιωτή F-20, δεν τους επιτράπηκε ποτέ να πετάξουν το ίδιο το αεροσκάφος. Κάποιοι σκέφτηκαν αυτό επειδή η Northrop δεν θέλησε να θέσει σε κίνδυνο τις αρνητική αξιολόγηση από το Πολεμικό Ναυτικό. Καθώς η διοίκηση του Reagan χαλάρωσε τους περιορισμούς των FMS, ο F-16/79 ξεκαθάρισε τις προδιαγραφές  από τον σύντομο κατάλογο του Ναυτικού για ένα νέο επιθετικό αεροσκάφος και τελικά αντικαταστάθηκε από το F-16N. Κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου.Τα  F-20 ήταν σε θέση να ενισχύσουν το Ναυτικό. Δυστυχώς τον Οκτώβριο του 1984, λίγο πριν την τελική απόφαση, ένα από τα τρία υπάρχοντα F-20 συνετρίβη και ο πιλότος σκοτώθηκε. Τελικά το Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε το F-16N. Η απόφαση ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 1985.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η Πολεμική Αεροπορία κατευθύνθηκε να κοιτάξει το F-20 Tigershark ως αεροσκάφος διαφορετικής επιθετικότητας.Επιπλέον, ο Εθνικός Φρουρός της Air τον κοίταζε, ως επιχειρησιακό αεροσκάφος. Τον Μάιο του 1985 το δεύτερο από τα τρία πρωτότυπα F-20 συνετρίβη και ο πιλότος σκοτώθηκε. Η συντριβή συνέβη καθώς η ομάδα F-20 προετοιμαζόταν για το Παρίσι Airshow. Και οι δύο συντριβές αποδόθηκαν τελικά στην απώλεια της συνείδησης (GLOC). Τελικά η απόφαση τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και της Εθνικής Φρουράς ,επέλεξαν το F-16. Στα τέλη του 1986 το πρόγραμμα F-20 Tigershark ακυρώθηκε.

Το F-16 Ν έφτασε με μια εργασία χρωμάτων, από το εργοστάσιο που ήταν ανοιχτό γκρι και μπλε σχέδιο CAMO Κατά τη διάρκεια του χρόνου που, εντάχτηκα στην σχολή TOP GUN. έμεινε το ίδιο, εκτός από ένα αεροσκάφος. Χωρίς να ξέρω την προέλευση των διαφόρων συστημάτων καμουφλάζ, ή από που προελέγχονται. Αυτό που επιδίωκαν ,με αυτούς τους χρωματιζόμουν .Ήταν να προσομοιαζόσουν. Τα μαχητικά που πέταγαν οι εκπαιδευτές. Με τα χρώματα ,της  εχθρικής  χωράς( π.χ. Ρωσία). Σε αντιδιαστολή .Με τα μαχητικά τον εκπαιδευομενων. Στην  πορια ,τα  USN F-16N   Aggressor, έως και σήμερα. Έχουν μια μεγάλη ποικιλιακό χρωμάτων φορέσει. Πάνω σε αυτό το πατρόν (CAMO) Μπλε Μαύρα Καφέ κ.τ.λ. Άλλα ιδικά για το TOP GUN θα αναφερθούμε σε άλλη ενότητα Το καμουφλάζ  αυτό, φορέθηκε και από το Israeli Aircraft Industries F-21A Kfir στο TOP GUNΕδω είναι, το αυθεντικά σχεδία της    Aegean Ghost   Με τους εργοστασιακους κωδικούς τον χρωμάτων, όπως μας το έχει δώσει η  Lockheed Martin


 F-16 Fighting Falcon blk 52+ της 343 Μοίρας σε υπηρεσία από το 2004
 Tο καμουφλάζ των USN F-16N Agressors, η «Aegean Ghost» αποτελεί την παραλλαγή που φέρουν όλα τα Eλληνικά F-16, τριών τόνων μπλε και γκρι. Πέραν του ότι έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στο περιβάλλον του Αιγαίου (προσφάτως και οι ισραηλινοί την εκτίμησαν δεόντως), αποτελεί για τους φίλους της αεροπορίας παγκοσμίως την πλέον εντυπωσιακή αισθητικά παραλλαγή F-16 μαζί με εκείνη των Ισραηλινών γερακιών. Συχνά όμως αναρωτιούνται γιατί αυτή η υπέροχη παραλλαγή είναι μονίμως «βρώμικη η σκοτινη», με αποτέλεσμα να επικρατούν στα διεθνή φόρουμ θεωρίες του τύπου «τα Eλληνικά γεράκια δεν περνούν συχνά από πλυντήριο», «φταίει η υπερβολική χρήση και το διαβρωτικό περιβάλλον του Αιγαίου» ή ακόμη χειρότερα «οι Έλληνες δεν συντηρούν σωστά τα αεροσκάφη τους λόγο οικονομικής κρίσης »


 F-16 Fighting Falcon blk 50 Αυτό είναι το 045 ,στην Αμερική. Σε δοκιμαστική πτήση, Πριν ενταχτει  σε υπηρεσία ,από την Π.Α.


 F-16 Fighting Falcon blk 30 της Μοίρας 330 "Κεραυνός" όπως είναι σήμερα. Η βαφή είναι από το 1989

Η αλήθεια είναι, ότι και εγώ. Όταν ξεκίνησα να κάνω το πρώτο μου  F-16 Fighting Falcon blk52+. Βρέθηκα αντιμέτωπος με πολλές αντιφατικές πληροφορίες!Τι είναι σωστό και τι λάθος. Γιατί τα FS- δεν είχαν καμιά προσέγγιση  με την απόχρωση,στα αληθεινα γεράκια και καμιά εταιρία με χρώματαν μοντελιζμου, δεν έχει κάποιο χρώμα που να είναι πιστικό, ως προς το τελικό αποτέλεσμα . Η απάντηση ,είναι η αντί ραντάρ πρόσμιξης και μοριακή σύσταση,στις διαφορετικές γενιές  ,τον F-16 που διαθέτει η Ελλάδα. 

Πρόγραμμα Have Glass 
 Σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση του ηλεκτρομαγνητικού και υπέρυθρου ίχνους και κατά συνέπεια η αύξηση της επιβιωσιμότητας του αεροσκάφους. Η πρώτη γενιά του προγράμματος, το Have Glass I, πρόσθεσε ένα στρώμα οξειδίου του κασσίτερου με ίνδιο (indium-tin-oxide ΙΤΟ) στο χρυσαφί φιλμ της καλύπτρας. Με αυτό το μέτρο μειώνεται μερικώς η ηλεκτρομαγνητική υπογραφή του αεροσκάφους, με την ”ελεγχόμενη” ανάκλαση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ραντάρ στην επιφάνεια της καλύπτρας και όχι στις επιφάνειες του πιλοτηρίου.Τα Ελληνικα F-16 διαθετουν  την Have Glass I.Have Glass II.Have Glass V. 

Αυτη η εικόνα,δικαιώνει  απολυτά την επιλογή της Π.Α. να  επιλέξει και να βαφτίσει το καμουφλας με το όνομα:Aegean Ghost 


Στο πρώτο, το 60% της επιφάνειας του F-16 (αεραγωγός, μπροστινά και πλαϊνά εμπρόσθια μέρη) καλύπτεται από μια λεπτή επίστρωση RAM (Radar Absorbing Material). Τα συστατικά του υλικού που αποτελούνται από φερομαγνητικά σωματίδια αναμεμειγμένα σε μια πολυμερή βάση υψηλής διηλεκτρικής αντοχής, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μέρος της ενέργειας των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που προσπίπτουν στην επιφάνεια του αεροσκάφους, μειώνοντας έτσι το ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος. Για την ακρίβεια το διηλεκτρικό υλικό επιβραδύνει το κύμα και τα φερομαγνητικά υλικά απορροφούν την ενέργεια. 

Το δεύτερο, αποτελεί βαφή που χρησιμοποιείται πάνω από το υλικό RAM, με σκοπό τη μείωση του υπέρυθρου ίχνους του αεροσκάφους. Σε αυτήν ακριβώς τη γκρίζα βαφή οφείλεται η μεταλλική απόχρωση και η “βρώμικη” όψη που σταδιακά αποκτά το F-16, χωρίς όμως η εμφάνιση του να ανττικατοπτιζει την παρουσία του !


Εδω είναι το UAE "Desert Falcon" F-16 Block 60+ μια  δίχρωμη εκδοχή της "Aegean Ghost" 

Το πρόγραμμα Have Glass II μείωσε το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του F-16 κατά 15% -στα αεροσκάφη της ΠΑ εφαρμόζονται τα προγράμματα Have Glass I και ΙΙ. Η τελευταία γενιά του προγράμματος, Have Glass V, αναπτύχθηκε για τη βαφή του F-35 και το Pacer Gem που χρησιμοποιεί αποτρέπει την ταλαιπωρημένη και βρώμικη όψη που εμφανίζουν οι τέσσερις πρώτες γενιές, μπορεί δε να εφαρμοστεί και στo F-16.blok 52 Adv και 52Μ.  Για τις "εσωτερικές" παρεμβάσεις δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία. Στη παραπάνω φωτογραφία, η λευκή επιφάνεια που πλαισιώνει το ραντάρ είναι RAΜ, επίσης μέτρο του προγράμματος Have Glass II. Σύμφωνα με τον συντάκτη του aviationweek Bill Sweetman, δεν "εξαφανίζει" το αεροσκάφος αλλά λειτουργεί βοηθητικά όταν γίνεται χρήση παρεμβολέα καθώς μειώνει την εμβέλεια κατά την οποία οι εκπεμπόμενες ηλεκτρονικές παρεμβολές παύουν να παρεμποδίζουν το εχθρικό ραντάρ από τον εντοπισμό ενός στόχου (burn through range), δίνοντας έτσι περισσότερο "χώρο" στο F-16.


Στην Αεροπορική Βάση Ahmad al-Jaber του Κουβέιτ, υπάρχουν 28 )F / A-18C Hornet και 32) F / A-18E / F  advanced Super Hornet fighters .Με αυτήν την παραλλαγή ,που προέρχεται ,από το TOP GAN


US Navy : A-7E Corsair II  Royal Maces   VA-27 .Υπερσίτισε στην Ναυτική βάση   NAS Lemoore, Καλιφόρνια και υπάχθηκε στο αεροπλανοφορο USS Enterprise (CVN 65).   Αυτό το A-7E εμφανίζει ένα ειδικό σχέδιο χρώματος μοναδικό που μια ζει με την  Ghost. Υπάρχουν και άλλα A-7E της ίδιας μοίρας ,με αυτό το μοτίβο βαφής. Όμως, φέρουν διαφορετικά χρωματα. Προφανώς ήταν μια περίοδο που το US Νavy  δοκίμαζε νέα μοτίβα, σε νέα περιβάλλοντα , Προσέξτε το βέλος της (Διάσωσης) στο πίσω μέρος της καλύπτρας .Που εχει παραμένει κίτρινο,από την  προηγούμενη ,δίχρωμη βαφή που φέραν τα A-7E από το 1978 

  Το μοναδικό Mirage F-1CG No: 140 ντυμένο με την  "Aegean Ghost  "Είναι στατικό έκθεμα ,στην αεροπορική βάση ,στη Ταναγρα


Μια σειρά από F-5  Northrop  υιοθέτησαν με την άφιξη τον πρώτον F-16  στην Ελλάδα την  "Aegean Ghost "Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Π.Α. Με την τελευταία αναβάθμιση τον F4-E Phantom AUP. Προσπάθησε να κάνει ομόλογες τον στόλο τον μαχητικών, βάφοντας σταδιακά όσο περισσότερα F4-E  ,με την Aegean Ghost 

  GIANNIS MITZAS