B-29"Enola Gay "Atomic Bomb 1945

B-29"Enola Gay "Atomic Bomb 1945 
ΗΠΑ B-29 Superfortress "Enola Gay" στο North Field Airfield, Tinian,Στις Νήσους Μαριάννα, πριν από την αποστολή επίθεσης,της ατομικής βομβιστικής .
5 Αυγούστου 1945   B-29 Superfortress "Enola Gay" στο North Field Airfield, Tinian,Στα Νήσοια Μαριάννα, πριν από την αποστολή επίθεσης,της ατομικής βομβιστικής .
5 Αυγούστου 1945
Την 1η Αυγούστου 1945  του αποδόθηκε ο αριθμός 82" Νικητής. Ζωγραφισμένο με μαύρο χρώμα στα σημείο της μύτης και  η ουράς του είχε  τον  μαύρο κύκλο. R της 6ης ομάδας βομβαρδισμού ως μέτρο ασφαλείας.
Στις 5 Αυγούστου 1945, ο συνταγματάρχης Tibbets ανέλαβε τη διοίκηση αυτού του B-29 και το αποκαλούσε "Enola Gay" μετά τη μητέρα του Enola Gay Tibbets. Το ψευδώνυμο ζωγραφίστηκε με μαύρα μπλοκ γράμματα στην αριστερή πλευρά της μύτης από τον Allan L. Karl.

Στις 5 Αυγούστου 1945, ο συνταγματάρχης Tibbets ανέλαβε τη διοίκηση αυτού του B-29 και το αποκαλούσε "Enola Gay" μετά τη μητέρα του Enola Gay Tibbets. Το ψευδώνυμο ζωγραφίστηκε με μαύρα μπλοκ γράμματα στην αριστερή πλευρά της μύτης από τον Allan L. Karl.
Στις 6 Αυγούστου 1945, αυτό το B-29 φορτώθηκε από την Ατομική Βόμβα Αρ. 1 με την κωδική ονομασία την ατομική βόμβα "Little Boy". Για την αποστολή, αυτή το B-29 Πέταξε από τον κυβερνήτη του αεροσκάφους Major Charles W. Sweeney με το πλήρωμα C-15 που συνήθως πετούσε στο B-29 "The Great Artiste" 44-27353.
Απογειώθηκε  από το Βόρειο Πεδίο στον Tinyan , το οποίο διηύθυνε ο συνταγματάρχης Pavlos T. Tibets .Με προορισμό τη Χιροσίμα με εναλλασσόμενους στόχους  Kokora η Nagasaki.
Στις 08:15 (τοπική ώρα της Ιαπωνίας) από 31.600 ', αυτό το B-29 έριξε την ατομική βόμβα. 50 δευτερόλεπτα αργότερα, η βόμβα εξερράγη. Στη συνέχεια. Το "Enola Gay" επέστρεψε στο North Field Airfield στην Tinian στις 14:58.


Στις 9 Αυγούστου 1945 αυτό το B-29 πετάχτηκε από τον κυβερνήτη George Marcouard με το πλήρωμα Β-10 σε μια αποστολή αναγνώρισης καιρικών συνθηκών. Για τους μετέπειτα επιλογή στόχου  βομβαρδισμού.Στην Πόλη  Kokura  .Μέχρι τη στιγμή που το B-29 "Bockscar" 44-27297 έφτασε στο Kokura Ο στόχος είχε κρυφτεί από πυκνή νέφωση. Μετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες να  εντοπιζόσουν στόχο. Άλλαξαν πάρια στο δευτερεύον στόχο τους, την Πόλη Nagasaki.Μεταπολεμικά
   Στη συνέχεια, η Enola Gay επανήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες και λειτούργησε από το Roswell Army Air Field του Νέου Μεξικού. Το 1946, κατά τη διάρκεια της "Διασταύρωσης Λειτουργίας" πέταξε  στην Kwajalein αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε για να ρίξει άλλη βόμβα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Smithsonian Institution, και πέρασε πολλά χρόνια σταθμευμένα σε υπαίθρια  βάσεις αεροσκαφών. Το 1961, μεταφέρθηκε στο Εθνικό Αεροδρόμιο & Space Space (NASM) Paul Garber Διευκόλυνση.

Αποκατάσταση
   Κατά τη διάρκεια του 1984 έως το 2003, αποκαταστάθηκε στο National Air & Space Museum (NASM) η εγκατάσταση Paul Garber. Τα φτερά, ο κινητήρας και το πιλοτήριο αποκαταστάθηκαν μέχρι το 1995 και τοποθετήθηκαν στην οθόνη. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου έως τον Ιούνιο του 2003, τα αποκατασταθέντα τεμάχια αποστέλλονταν στο νέο Εθνικό Κέντρο Αεροσταθμών (NASM) Udvar-Hazy Center. Στις 10 Απριλίου 2003 συναρμολογήθηκαν η άτρακτος και τα φτερά.
To "Enoia Gay "Μας υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει ,πολύ κακά πράγματα. Άλλα και πολύ μεγάλα πράγματα . To B-29 ήταν η πλατφόρμα για πολλά νεότερα .
Βομβαρδιστικά και πολύ περισσότερο για επιβατικά.

       Giannis Mitzas