RF-4E Phatom II 348 MαTιA Το τέλος του φιλμ.1/48 Hasegawa By Giorgos Athanasiadis

RF-4E Phatom II 348 MαΤιΑΤα φωτογραφικά RF-4E Phatom .Aποσύρθηκαν τον περασμένο Μάιο και είχα την τιμή να είμαι στην ομάδα σχεδιασμού και βαφής του επετειακού  με  serial number7499.
Ήταν το δέκατο επετειακό που ασχολήθηκα και με γνώμονα την ευκολία του μοντελιστή προχώρησα  στον σχεδιασμό και την επιλογή των χρωμάτων .
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν επετειακό και με γερμανικά χρώματα το γνωστό  μαύρο με το κόκκινο 52, έτσι μείναμε στο μαύρο σαν βασικό χρώμα (αν και ιδέες υπήρχαν αρκετές ) .Ο διάκοσμος έγινε με πορτοκάλι χρώμα (αν και το χρυσό ήταν μια καλή ιδέα  άλλα μοντελιστικα θα ήταν δύσκολο για να γίνουν homemade decals) έτσι προτιμήθηκε το πορτοκάλι με την δικαιολογία ότι θα θύμιζε τα αρχαιοελληνικά ερυθρόμορφα αγγεία .
Το RF-4E .Διατήρησε το Γερμανικό καμουφλάζ από την δεκαετία του 90" Όπου εντάχτηκε στην Ελληνική πολεμική αεροπορία.Για την βαφή του ,τρίφτηκε και περαστικέ praimer .Το σχέδιο της κοιλιάς και ο spooky στην άτρακτο  είναι σχέδια  από τα επετειακα  κεντητά σήματα έτσι ώστε να   υπάρξει  σύνδεση μεταξύ αεροσκάφους και σημάτων.
Στο κιτ τώρα που σαν βάση χρησιμοποιήσαμε  το RF-4B της Hasegawa στην 1/48 .
Χρειάζονται μερικές μετατροπές και βελτιώσεις για να γίνει το πρώην γερμανικό RF-4E.
Στοκάρισμα των γραμμώσεων που αντιστοιχούν στα φώτα νυχτερινού σχηματισμού, τον ναυτικού τυπου ανεφοδιασμό δεξιά από το πίσω πιλοτήριο,εξάλειψη των εξογκωμάτων στις πτέρυγες από πάνω και κάτω (και στην θέση των inboard pylons) ,μετατροπή των stabilators (πίσω πηδάλια ανόδου καθόδου)  στοκάροντας τα slots (κενά στο χείλος προσβολής) και τέλος την χρησιμοποίηση των εξαγωγών του κινητήρα (nozzles)  με τα μακριά πέταλα .Το πιλοτήριο δυστυχώς που δίνει η  hasegawa είναι λίγο φτωχό με ασάφειες  ως προς τον τύπο όποτε χρειάζεται ψάξιμο από φωτογραφίες και σκιτσαρίσματα ή photo etched της eduard που είναι πιο κοντά στο δικό μας   η εκδοσή του ισραηλινού RF-4 Eduard 1/48 Zoom FE363 PE Set for Hasegawa RF-4E IDF .

Για τα χρώματα δυστυχώς στο πραγματικό δεν μπορέσαμε να βρούμε στα καταστηματα χρωμάτων αυτοκινήτων  αντιστοιχίες σε FS αλλά σε RAL (το πορτοκαλί   μας παίδεψε σαν  απόχρωση και έγινε με αναμίξεις)  .Όλα τα χρώματα είναι satine οχι τελείως matt δηλαδή.
MΑΥΡΟ RAL 9005 JET BLACK 
ΠΡΑΣΙΝΟ RAL 6001 EMERALD GREEN
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ RAL6001+ RAL 9005  3:1
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ  RAL 2000 + RAL 9005 6:1


Τα decals τυπώθηκαν με την βοήθεια του φίλου και μοντελιστή  Ορέστη Πετρουτσόπουλου  και στο αρχικό δοκιμαστικό (italeri 1/48 ) πριν την βαφή του πραγματικού και στο πρώτο που παρουσιάζουμε εδώ .

Να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο RF-4Ε  εχει τριγωνικές ενισχύσεις στα stabilators  μόνο από κάτω ,η κεραία στην ράχη ειναι άβαφη και είναι ένα ανοιχτό μπεζ. Για το πορτοκαλί προτείνουμε  το gunze H24 για το βάψιμο των χειλών προσβολής των πτερύγων.


       
           Art:Giorgos Athanasiadis