showcase models & lighting Led

 showcase models

Κάνοντας μια συλλογή από τα μοντέλα, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε .κάπου για να μπορούμε να τα βλέπουμε και να τα προστατεψουμαι Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να περιγράψω τις προδιαγραφές. Ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει ο κάθε μοντελιστής .Κάναμε κόπο να φτιάξουμε ένα αεροπλάνο, ένα άρμα ή μια φιγούρα. Και μετά έρχεται το ερώτημα. Που θα το βάλω (?) Θα το σκεπάσει η σκόνη(? )Θα σπάσουν(? ) Η ανάγκη για μια βιτρίνα έρχεται ως επακόλουθη επιλογή. Τώρα λοιπόν που γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ξεσκονίζουμε ένα αεροπλάνο με κεραία η βόμβες (κάθε μήνα.)
Θα δούμε με προσεχτική μάτια όλα όσα θα χρειαστούν. Έχω μοντέλα πάνω από 20 χρόνια χωρίς να τα έχει αγγίξει ο χρόνο και φυσικά άλλο χέρι εκτός από το δικό μου.


Πρώτα θα δούμε τον χώρο μας. Η αγορά μιας βιτρίνας προϋποθέτει ότι δεν θα μας εμποδίζει στον χορό μας!   Στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα διαστάσεων, μέγεθος και χρωμάτων. Μεταλλικές , ξύλινες και γυάλινες. Κάλο λοιπόν είναι να έχουμε πρώτα επιλέξει τι ταιριάζει σε εμάς και να έχουμε μετρήσει το μήκος και το βάθος στο χώρο που θα την τοποθετήσουμε! Θα πρέπει εδώ να σας προσθέσω και τον παράγοντα Ήλιο.( Η ακτινοβολία του Ήλιου )Θα κάψει με τον καιρό, χαλκομανίες  βερνίκια και χρώματα. Οπότε να έχουμε  την μέριμνα, ότι δεν θα πέφτει κάθετα, οι ακτίνες του Ήλιου. Για όλες τις εποχές του χρόνου.( Επάνω στα μοντέλα μας ).
Μέτα λοιπόν την αγορά της βιτρίνας μας,θα πρέπει να κάνουμε μια σειρά ενεργειών για να υποδεχτεί και να στεγαστούν  σωστά τα μοντέλα μας . Το πρώτο βήμα είναι να βάλουμε φως,αν δεν υπάρχει φυσικά. (Δεν είναι απαραίτητο).  Αλλά ο φωτισμός,όπως σε κάθε προθήκη . Αναδεικνύει τα εκθέματα.
Εδώ λοιπόν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια γκάμα ,λαμπτήρων κρυφών φωτιστικών σωμάτων και επιλογών. Η τεχνολογία στο κομμάτι αυτό, έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρονιά. Ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο! Για εμένα οι led ταινία είναι μια πολύ καλή επιλογή. Τα κριτήρια για τα φωτιστικά που θα βάλουμε είναι τα εξής! Πρώτον να μην εκπέμπουν θερμότητα. Σκεφτείτε ότι, σε ενα ράφι 20cm. Ύψος. Να έχεις ένα πλαστικό μοντέλο ,μέσα σε κλειστό χώρο. Μια λάμπα πυράκτωσης , θα βγάζει ζέστη και θα λιώσει το έργο μας! Οπότε μιλάμε από την αρχή,για φωτισμό led. Ο οποίος δεν εκπέμπει θερμικό φορτίο.
Η επιλογή του χρώματος ,θα πρέπει να είναι.  Λευκό του πάγου η αλλιώς ψυχρό λευκό. Δεν μπορούμε να βάλουμε ότι χρώμα να είναι ! Δεν κάνουμε βιτρίνα για μαγαζί με ρούχα  ,το λάθος φάσμα φωτός θα κάνει παραμορφώσεις στα χρώματα τον μοντέρνο μας.Όπως βλέπεται και στην φωτογραφία, το ψυχρό λευκό είναι το δεύτερο από αριστερά
Η πρόταση μου είναι 7,2 watt IP 20 στα 24 Volt.πάει γύρο στα 4 με 5 € το μετρό .Είναι αδιάβροχη και δεν έχουν σχεδόν καθόλου κατανάλωση στο ρεύμα. Υπάρχει αντίστοιχα και στα 12 Volt. Θα σας καθοδηγήσουν καλύτερα στα μαγαζιά με ηλεκτρολογικά .

Αλουμινένια προθήκη για ταινία Led Είναι μια καλή αγορά γιατί δροσίζει και κράτα καλά τα led κάτω από τα ράφια

Όπως βλέπεται και στην εικόνα, έχω κρύψει στο πάνω μέρος, το τροφοδοτικό που είναι αρκετά μικρο. Έβαλα και τον διακόπτη εκεί και πέρασα όλα τα καλώδια από την πλάτη. Ώστε να μην είναι ορατό τίποτα και να μην ενοχλεί


Θα χρειαστείτε επίσης ένα τροφοδοτικό ,για αυτό θα πρέπει να μετρήσετε στο μήκος, όλα τα ράφια που θα βάλετε let ταινία καθώς και το καπάκι της βιτρίνας . Ώστε να ξέρετε πόσα μέτρα led θέλουμε και ανάλογος θα σας δώσουν το τροφοδοτικό που αντιστοιχεί..Επιπλέον ένα διπολικό καλώδιο ( Kκαλύτερα να ζητήσετε δίχρωμο καλώδιο ώστε να ξεχωρίζει το + από το - )
Τελειώνοντας τα μαστορέματα βιδώστε την βιτρίνα στον τοίχο. !!! Μην περιμένετε τον επόμενο σεισμό για να βάλετε μαύρο κουστούμι .

Εγώ έκανα και μια ακόμα προσθήκη στις βιτρίνες μου. Πήρα και κόλλησα( αερο stop )γύρο ,γύρο στις πόρτες ώστε να μην μπορεί να μπει σκόνη και καυσαέριο ! Οφείλω να σας ενημερώσω ότι, δεν έχω ξεσκονίζει ποτέ κανένα από τα αεροπλάνα μου.  Καλή επιτυχία .                                

          Giannis Mitzas