Mirage 2000 EG 114 PM/ 332 SQN Kinetic 1\48 By Fotis Matzagouras

Mirage 2000 EGM / BGM
Mirage 2000 EGM/BGM Αναχαιτιστικό Παντός Καιρού.Το Mirage 2000 είναι Γαλλικής κατασκευής μονοθέσιο, μονοκινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και παντός καιρού.  Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Π.Α. το 1988 με τη Σύμβαση «Talos,» με βάση την οποία αγοράστηκαν 40 αεροσκάφη. Μεταξύ 1988 και 1992 παραδόθηκαν στην ΠΑ 36 Mirage 2000 EGM και 4 διθέσια Mirage 2000 BGM.  Είναι το πρώτο μαχητικό της ΠΑ που διαθέτει αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης.  Στα ηλεκτρονικά του συμπεριλαμβάνονται δύο κύριοι Η/Υ, αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ψηφιακή μονάδα μεταβίβασης δεδομένων.  Ακόμα διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 που θωρακίζει το αεροσκάφος από απειλές που προέχρονται τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος. Έχει την ικανότητα να φέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων.  Τα Ελληνικά Mirage 2000 μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους αέρος – αέρος Super 530/ Matra Magic. Xρησιμοποιούνται  κυρίως σε αποστολές αναχαίτισης, αλλά και εναντίον πλοίων με τη χρήση πυραύλων AM-39 EXOCET. Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι».  Τα Ελληνικά Mirage 2000 φέρουν δίχρωμη παραλλαγή μπλε και γκρι .Κινητήρας: by pass turbofan SNECMA M53 P2 jet engine with afterburner/Ώση: 9.8 τόνοι (21,400 λίβρες)  Μέγιστη ταχύτητα: 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 MachΕντάχθηκε στην δύναμη της Π.Α. το 1988 και ήταν το πρώτο μαχητικό 3ης γενιάς στην Ελλάδα. Συνεχίζει την ένδοξη παράδοση του Mirage F-1CG και προσφέρει εναέρια υπεροχή στο Αιγαίο. Παράλληλα ο συνδυασμός Mirage 2000 και Exocet αποτελεί έναν ιδιαίτερο πολλαπλασιαστή δυνάμεως για την Π.Α. Έχει βάση την 114ΠΜ στην Τανάγρα και ανοίκει στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού "ΓΕΡΑΚΙ". Το συγκεκριμένο είναι το επετειακό της μοίρας για τα 25 χρόνια παρουσίας της 1985 - 2010.


Λίγα λόγια για το kit:

.Το αγαπημένο μου αεροσκάφος της ΠΑ πάντα ήταν το mirage 2000EGM έτσι λοιπόν αποφάσισα να το φτιάξω. Ήθελα όμως να φτιάξω το επετειακό για τα 25 χρόνια της 332 Μοίρας, έτσι το 1ο μου βήμα ήταν οι χαλκομανίες για το κάθετο σταθερό. Μετά κάποια βελτιωτικά που χρησιμοποίησα: Exhaust system της Aires, Eject, Cockpit και τέλος 2 Exoset AM39. Χρησιμοποίησα το kit της Kinetic σε κλίμακα 1/48, ένα kit που δεν με δυσκόλεψε σχεδόν καθόλου θα έλεγα στην εφαρμογή του με πολύ καλή λεπτομέρεια. Το 1ο μου βήμα ήταν να κάνω μια ελαφριά επαναχάραξη σε ολόκληρο το αεροπλάνο μιας και δεν θα τόνιζα την γράμμωση του γιατί είναι σχετικά "καθαρό". 2ο μου βήμα το cockpit με κάποια έξτρα καλώδια που τοποθέτησα για να δείχνει περισσότερο αληθοφανές. Με μπόλικη δουλειά στο εσωτερικό του όπως τα καλώδια και το HAD display να είναι δική μου δουλειά
Συνέχισα λοιπόν με το βάψιμο του αεροσκάφους και εκεί, χρησιμοποίησα  enamel της Humbrol 127
  για το γκρι. Όσο  αφορά για το μπλε χρησιμοποίησα επίσης enamel της Colourcoats Royal Navy RN 16. Στις φωλιές των τροχών έβαλα και εκεί το χεράκι μου με κάποια έξτρα καλώδια. Στην συνέχεια βερνίκι γυαλιστερό της Gunze όπως πάντα. Σειρά οι χαλκομανίες με πρώτες και καλύτερες στο κάθετο σταθερό..Τοποθέτησα μια δεξαμενή στην "κοιλιά" του με μπόλικα τρεξίματα από καύσιμο το οποίο ήταν από λάδια της ΑΚ 2039.Στην συνέχεια κάποια τρεξίματα και λίγες βρομιές στην κοιλιά του αεροπλάνου και αυτά έγιναν επίσης με λάδια ζωγραφικής Raw Umber &Lamp Black & ΑΚ.2039 Η εξαγωγή βάφτηκε από μεταλλικά χρώματα της Alclad και με πολύ έμφαση στην εξαγωγή του βάφτηκε μαύρη και στην συνέχεια ψέκασα λίγη σκόνη πολύ αραιωμένη στο εσωτερικό του. Με ένα στεγνό πινέλο λίγο ασημί και σε κάποια σημεία μπρονζέ και μελιτζανί..Το τελικό βερνίκι σατινέ και αυτό της Gunze. Στο εσωτερικό του κινητήρα. Σκούπισα με καφέ σκόνη της MR Hobby RW 01.      

Οπλισμός: Μπήκαν δύο πύραυλοι Exocet AM39 της aires από ένα στην κάθε πτέρυγα και δύο Matra magic πάλι στις πτέρυγες


   
 Σε άσκηση εναέριας μάχης -ένας εναντίον ενός- έκαναν τα δύο Mirage 2000 της 332  Μοίρας το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Μάιου 2017 Όταν το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη υπέστη βλάβη."239" Η περιοχή της άσκησης γνωστή στους δύο ιπταμένους: Η θαλάσσια περιοχή των Σποράδων που χρησιμοποιείται από τους ιπτάμενους στις πολεμικές μοίρες της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα για καθημερινά γυμνάσια.
Ήταν ο πιλότος στο νούμερο 2 του σχηματισμού, που κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της αερομαχίας -κατά τη διάρκεια της οποίας τα συστήματα των μαχητικών λειτουργούν στα όριά τους- αντελήφθη ότι ο κινητήρας του Mirage 2000 δεν λειτουργεί ομαλά. Η ώρα ήταν 12:18. «Κατά 99% υπήρξε πρόβλημα στον κινητήρα ο οποίος μάλλον "στόλαρε"» αναφέρει, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο 28 χρόνος  υποσμηναγός, χειριστής του Mirage 2000 ενημερώνει ότι έχει βλάβη και χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα. Εγκαταλείπει το μαχητικό αεροσκάφος με επιτυχία και λίγο αργότερα βρίσκεται στη θάλασσα. Όπου και περισυνελέγη .Η ανέλκυσης των συντριμμιών του αεροσκάφους, από βάθος μέχρι και 580 μέτρων.Για την ερεύνα,τον αίτιον της πτώσης του Μαχητικού. Ολοκληρώθηκαν  λίγες μέρες αργότερα. Το άρθρο είναι αφιερωμένο ,στην 114 Πτέρυγα Μάχης  
                  Art: Fotis Matzagouras