MiG-21MF "Bunny Fighter " Eduard 1\48

MiG-21MF "Bunny Fighter "

Λίγα λόγια για την Ιστορία του αεροπλάνου. Στα τέλη του 1995, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό απέκτησε οκτώ πρώην Τσέχικά MiG-21mf αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 1997, με τις δυνάμεις του Κονγκό και επικεφαλής  τον Πρόεδρο συνταγματάρχη Denis Sassou Nguesso. Χρησιμοποιήθηκαν τα αεροσκάφη αυτά, λόγω έλλειψης από ειδικευμένους πιλότους, οι ξένοι μισθοφόροι χρησιμοποιούνταν συχνά. Τα περισσότερα προέρχονται από την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη μπλοκ. Ένα από τα πιο πολύχρωμα αεροσκάφη είχε  ο μισθοφόρος πιλότος (Igor Valenchenko). Ήταν βαμμένο σε ένα παράξενο σχήμα "Bunny". Ο Valenchenko χρησιμοποίησε  αυτό το ασυνήθιστα πολύχρωμο MiG 21 ως δόλωμα για να παρασύρει τα αεροσκάφη της Αγκόλας Κονγοκο Εργατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του προέδρου Col. Denis Sassou Nguesso χρησιμοποίησαν αυτά τα αεροσκάφη μαζί με τους Κινέζους F-7 Skybolt σε μια σειρά από βάναυσες επιθέσεις, Χώρα. Λόγω της έλλειψης τοπικών εξειδικευμένων πιλότων ικανών να πετάξουν αυτά τα αεροσκάφη, χρησιμοποιήθηκαν τακτικά μισθοί του εξωτερικού, οι περισσότεροι προέρχονταν από την Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες.

 

 Εκτός από τις μεγάλες μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Λισσούμπα και της Σάσου στην πρωτεύουσα της Κινσάσα,θα γινόταν τακτικά αψιμαχίες σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικούς πολέμαρχους να προσλαμβάνουν   (ή να καταγράφουν) οποιαδήποτε κοντινά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία. Η ακραία διαφθορά της αεροπορικής δύναμης σήμαινε ότι τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται συχνότερα για ιδιωτική «επιχείρηση» των πτήσεων και των ανωτέρων τους, παρά για επιχειρήσεις εναντίον αντάρτικων. 


Μια από τις πιο ασυνήθιστες διαμάχες επικεντρώθηκε γύρω από την ιδιοκτησία των τοπικών αγρών καρότου με τη γειτονική χώρα Ανγκόλα. Αυτός ο αγώνας, ο επονομαζόμενος «Πόλεμος καρότου», έβλεπε έναν σύντομο, αλλά αιματηρό, έδαφος και αέρα στον πόλεμο και γύρω από τη συνοριακή πόλη Τσικάπα. Ένας από τους πιό ζωηρούς ουκρανικούς μισθοφόρους πιλότους (Ιγκόρ Βαλεντσένκο) είχε έναν από τους μαχητές του Κονγκό MiG ζωγραφισμένο σε ένα εξωφρενικό σύστημα "Μπάνι". Ο Βαλεντσένκο χρησιμοποίησε αυτό το ασυνήθιστα πολύχρωμο MiG ως δόλωμα για να δελεάσει τα αεροσκάφη της Αγκόλα σε αγώνα. Αυτό αποδείχθηκε μια εξαιρετικά επιτυχημένη τακτική που κέρδισε τον Βαλεντσένκο τρεις σκοτώνει, εκτός από μια σειρά από σκοτώνοντας έδαφος στην αγκόλα ελαφριά πανοπλία.Όπως και με τα περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη του Κονγκό, η διάρκεια ζωής των MiG ήταν μικρή. Όπως και οι άλλες υπηρεσίες, η Πολεμική Αεροπορία του Κονγκό δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει τις ευθύνες συντήρησής της. Ακόμα και σήμερα, λίγα από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας είναι επί του παρόντος πετάμενα ή ικανά να αποκατασταθούν στην υπηρεσία και δεν είναι σαφές εάν η Πολεμική Αεροπορία είναι ικανή να διατηρεί ακόμη και απλό αεροπλάνα.Δυστυχώς, η τύχη αυτού του διακριτικού MiG ήταν το ίδιο με τα περισσότερα αεροσκάφη του Κονγκό. Σήμερα εγκαταλείπεται σε ένα νεκροταφείο αεροσκαφών στα περίχωρα της Κινσάσας, υπόκεινται στις καταστροφές του σκληρού αφρικανικού κλίματος και των κακοποιώνΠάντα μου άρεσε σαν αεροπλάνο!! Αποφάσισα λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να το φτιάξω... Έτσι άρχισα να ψάχνω φωτογραφίες του. Όλα μου άρεσαν μέχρι που έπεσε στο μάτι μου το "Bunny Fighter" τότε άρχισα να ψάχνω φωτογραφίες μόνο για το συγκεκριμένο αεροπλάνο. Το μόνο που μου έλειπε ήταν το μοντέλο. Αγόρασα λοιπόν το υπέροχο kit της Eduard γεμάτο από πολλά βελτιωτικά. Αποφάσισα μετά από μια "κλεμμένη" ιδέα πως θα το φτιάξω  εγκαταλελειμμένο με μια πολύ μικρή βάση.


 Λίγα λόγια για το kit.

Δεν είχα ξανά φτιάξει κάποιο μοντέλο της Eduard και έτσι έπαθα πλάκα μόλις άνοιξα το κουτί και είδα τα κομμάτια του, την τέλεια λεπτομέρεια του, τις χαλκομανίες μέχρι και ταινία μασκαρίσματος είχε!! Με όλα αυτά δεν άργησα και πολύ να ξεκινήσω το μοντέλο έτσι άρχισα από το cockpit που ήταν ρητίνης. Δεν με δυσκόλεψε καθόλου η εφαρμογή του με τέλεια λεπτομέρεια όπως πάντα... Στην συνεχεία , άρχισα λοιπόν να βγάζω κάποια από τα καπάκια της ατράκτου. Άρχισα να φτιάχνω τα κομμάτια που θα φαίνονται μέσα από τα καπάκια που θα λείπουν και να τα κολλάω στην άτρακτο. Το kit δεν με δυσκόλεψε καθόλου με την τέλεια εφαρμογή του
Ήθελα  λοιπόν στην συνέχεια να τονίσω την ταλαιπωρία και την εγκατάλειψη του αεροπλάνου και έτσι το 1ο μου βήμα ήταν να βάψω ολόκληρο το αεροπλάνο ασημί. Στο 2ο βήμα έβαλα σε όλα τα σημεία που ήθελα να φαίνεται η φθορά του μασκόλ, σε διάφορα μέρη σε άτρακτο και στις πτέρυγες. Αυτό το έκανα γιατί όταν του περάσω το βασικό χρώμα και αφαιρέσω την μασκόλ θα φαίνεται ακόμα πιο αληθοφανές η φθορά του. Για το βασικό χρώμα του αεροπλάνου χρησιμοποίησα ακρυλικά χρώματα της Gunze, αραιωμένο και πολύ ξανοιγμένο με λευκό το βασικό χρώμα άρχισα να βάφω. Στην συνέχεια έκανα κάποια φωτίσματα με το αερογράφο σε πολλά από τα σημεία του αεροπλάνου.

 Επόμενό βήμα οι Σκουριές του: άρχισα με ενα πινέλο να αναδεικνύω τις σκουριές και τις φθορές του σε πάρα πολλά σημεία στο αεροπλάνο. Όμως έπρεπε και οι χαλκομανίες να "κολλάνε" με το υπόλοιπο αεροπλάνο, έτσι και αυτές υπέστησαν φθορές. Αρχικά με πολύ μεγάλη προσοχή και κάποιο αιχμηρό αντικείμενο να βγάζω κάποια κομμάτια τους, (αφού πρώτα τις είχα τοποθετήσει πάνω στο αεροπλάνο) έτσι ώστε να δείχνει όσο πιο πραγματικό και εγκαταλελειμμένο γίνεται...

Στην συνέχεια τις έτριψα με ένα πολύ ψηλό γυαλόχαρτο(2000) και ψέκασα σε διάφορα σημεία σκόνη. Τέλος για τις δεξαμενές χρησιμοποίησα την τεχνική της "λάκ" για να δείχνουν πραγματικές οι φθορές τους... Τα βερνίκια που χρησιμοποίησα  ήταν και αυτά της Gunze.  
           Art:  Fotis Matzagouras


GModel Art

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου