MiG-21MF "Bunny Fighter " Eduard 1\48 Art: Fotis Matzagouras

MiG-21MF "Bunny Fighter "


   Λίγα λόγια για την Ιστορία του αεροπλάνου. Στα τέλη του 1995, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό απέκτησε οκτώ πρώην Τσέχικά MiG-21mf αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 1997, με τις δυνάμεις του Κονγκό και επικεφαλής  τον Πρόεδρο συνταγματάρχη Denis Sassou Nguesso. Χρησιμοποιήθηκαν τα αεροσκάφη αυτά, λόγω έλλειψης από ειδικευμένους πιλότους. Τα πέταξαν  ξένοι μισθοφόροι πιλότοι. Τα περισσότερα προέρχονται από την Ουκρανία και άλλα πρώην  κράτη του 
σοβιετικού μπλοκ. Ένα από τα πιο πολύχρωμα αεροσκάφη είχε  ο μισθοφόρος πιλότος (Igor Valenchenko). Ήταν βαμμένο σε ένα παράξενο σχήμα "Bunny". Ο Valenchenko χρησιμοποίησε  αυτό το ασυνήθιστα πολύχρωμο MiG 21 ως δόλωμα για να παρασύρει τα αεροσκάφη της Αγκόλας σε αερομαχίες.
 Κονγοκο Εργατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του προέδρου Col. Denis Sassou Nguesso χρησιμοποίησαν αυτά τα MIG -21 μαζί με τα Κινέζικα  F-7 Skybolt.
Εκτός από τις μεγάλες μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Λισσούμπα και της Σάσου στην πρωτεύουσα της Κινσάσα,γινόταν τακτικά αψιμαχίες, σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικούς πολέμαρχους να προσπαθούν  να λεηλατήσουν  οποιαδήποτε κοντινά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία. Η ακραία διαφθορά της αεροπορικής δύναμης σήμαινε ότι τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται συχνότερα για ιδιωτικές «επιχείρησις» της κυβέρνησης .Πάρα για επιχειρήσεις εναντίον αντάρτικων. 
Μια από τις πιο ασυνήθιστες διαμάχες επικεντρώθηκε γύρω από την ιδιοκτησία των τοπικών αγρών καρότου με τη γειτονική χώρα Ανγκόλα. Αυτη η διαμαχη , η επονομαζόμενος «Πόλεμος καρότου». Ειχε ως αντιδηκια  ένα μικρο κοματη εδαφους  Γύρω από τη συνοριακή πόλη Τσικάπα. Ένας από τους πιό εμπιρους  ουκρανικούς μισθοφόρους πιλότους (Ιγκόρ Βαλεντσένκο) είχε ένα από τα MIG  του Κονγκό. Zωγραφισμένο σε ένα εξωφρενικό σύστημα "Μπάνι".
 Ο Βαλεντσένκο χρησιμοποίησε αυτό το ασυνήθιστα πολύχρωμο MiG ως δόλωμα για να δελεάσει τα αεροσκάφη της Αγκόλα σε αερομαχηες . Αυτό αποδείχθηκε μια εξαιρετικά επιτυχημένη τακτική που εδωσε στον Βαλεντσένκο τρεις νικες, εκτός από μια σειρά από κατασροφες έδαφος στην Αγκόλα !.Όμως  η διάρκεια ζωής των MiG ήταν μικρή. Όπως και οι άλλες υπηρεσίες, η Πολεμική Αεροπορία του Κονγκό δεν ήταν σε θέση να  συντήρησει τα αεροπλανα της. 

Ακόμα και σήμερα, λίγα από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μπορούν να πετάξουν. Τα ποιο πολλά παραμένουν  πετάμενα.Δυστυχώς, η τύχη αυτού του διακριτικού MiG ήταν το ίδιο με τα περισσότερα αεροσκάφη του Κονγκό. Σήμερα εγκαταλείπεται σε ένα νεκροταφείο αεροσκαφών στα περίχωρα της Κινσάσας, υπόκεινται στις καταστροφές του σκληρού αφρικανικού κλίματος και των βανδαλισμών. 
Πάντα μου άρεσε σαν αεροπλάνο!! Αποφάσισα λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να το φτιάξω... Έτσι άρχισα να ψάχνω φωτογραφίες του. Όλα μου άρεσαν μέχρι που έπεσε στο μάτι μου το "Bunny Fighter" τότε άρχισα να ψάχνω φωτογραφίες μόνο για το συγκεκριμένο αεροπλάνο. Το μόνο που μου έλειπε ήταν το μοντέλο. Αγόρασα λοιπόν το υπέροχο kit της Eduard γεμάτο από πολλά βελτιωτικά. Αποφάσισα μετά από μια "κλεμμένη" ιδέα πως θα το φτιάξω  εγκαταλελειμμένο με μια πολύ μικρή βάση.
Λίγα λόγια για το kit.
Δεν είχα ξανά φτιάξει κάποιο μοντέλο της Eduard και έτσι ,ήταν μια μεγάλη έκπληξη, μόλις άνοιξα το κουτί και είδα τα κομμάτια του, την τέλεια λεπτομέρεια του, τις χαλκομανίες μέχρι και ταινία μασκαρίσματος είχε!! Με όλα αυτά δεν άργησα και πολύ να ξεκινήσω το μοντέλο έτσι άρχισα από το cockpit που ήταν ρητίνης. Δεν με δυσκόλεψε καθόλου η εφαρμογή του με τέλεια λεπτομέρεια όπως πάντα... Στην συνεχεία , άρχισα λοιπόν να βγάζω κάποια από τα καπάκια της ατράκτου. Άρχισα να φτιάχνω τα κομμάτια που θα φαίνονται μέσα από τα καπάκια που θα λείπουν και να τα κολλάω στην άτρακτο. Το kit δεν με δυσκόλεψε καθόλου με την τέλεια εφαρμογή του
Ήθελα  λοιπόν στην συνέχεια να τονίσω την ταλαιπωρία και την εγκατάλειψη του αεροπλάνου και έτσι το
 1ο, Μου βήμα ήταν να βάψω ολόκληρο το αεροπλάνο ασημί. Στο 
2ο,   Βήμα έβαλα σε όλα τα σημεία που ήθελα να φαίνεται η φθορά του μασκόλ, σε διάφορα μέρη σε άτρακτο και στις πτέρυγες. Αυτό το έκανα γιατί όταν του περάσω το βασικό χρώμα και αφαιρέσω την μασκόλ θα φαίνεται ακόμα πιο αληθοφανές η φθορά του. Για το βασικό χρώμα του αεροπλάνου χρησιμοποίησα ακρυλικά χρώματα της Gunze, αραιωμένο και πολύ ξανοιγμένο με λευκό το βασικό χρώμα άρχισα να βάφω. Στην συνέχεια έκανα κάποια φωτίσματα με το αερογράφο σε πολλά από τα σημεία του αεροπλάνου.
3ο,  Βήμα οι Σκουριές του: Αρχισα με ενα πινέλο να αναδεικνύω τις σκουριές και τις φθορές του σε πάρα πολλά σημεία στο αεροπλάνο. Όμως έπρεπε και οι χαλκομανίες να "κολλάνε" με το υπόλοιπο αεροπλάνο, έτσι και αυτές υπέστησαν φθορές. Αρχικά με πολύ μεγάλη προσοχή και κάποιο αιχμηρό αντικείμενο να βγάζω κάποια κομμάτια τους, (αφού πρώτα τις είχα τοποθετήσει πάνω στο αεροπλάνο) έτσι ώστε να δείχνει όσο πιο πραγματικό και εγκαταλελειμμένο γίνεται..
4ο,  Στην συνέχεια τις έτριψα με ένα πολύ ψηλό γυαλόχαρτο(2000) και ψέκασα σε διάφορα σημεία σκόνη. Τέλος για τις δεξαμενές χρησιμοποίησα την τεχνική της "λάκ" για να δείχνουν πραγματικές οι φθορές τους... Τα βερνίκια που χρησιμοποίησα  ήταν και αυτά της Gunze..

   To MiG-21MF "Bunny Fighter "βραβεύτηκε από την IPMS Hellas - International Plastic Modellers Society Hellas Group .Στον ετήσιο διαγωνισμό 2017, με   bronze βραβείο στην κατηγόρια του.
Η βάση είναι μια δημιουργία,της¨
  
           Art:  Fotis Matzagouras