F-5A 349 MAH Classic Airframes 1/48 By Nick Demi

  F-5A HAF  349 MAH Classic Airframes 1/48F-5A 349 MAH Classic Airframes 1/48
To Northrop F-5 ήταν ένα ελαφρύ υπερηχητικό αεροσκάφος ,σχεδιασμένο στις αρχές της δεκαετίας του 60 και αποτέλεσε την βάση για την ανάπτυξη άλλων αεροσκαφών. Η παράγωγη του τερματίστηκε το 1987.


Τα πρώτα αεροσκαφοι F-5A/B παραδόθηκαν στην Ελληνική ΠΑ τον Μάρτιο του 1965 ενώ το 1968 και 1969 παραλήφθηκαν 16 φωτοαναγνωριστικα RF-5A. Η τελευταία παραλλαγή του αεροσκάφους που εισήλθε σε υπηρεσία το 1991 ηταν το NF-5A/B από τα αποθέματα της Ολλανδικής ΠΑ με αναβαθμισμενο εξοπλισμό σε σχέση με τα παλαιότερα F-5A/B Αμερικάνικης κατασκευής.
Το F-5 αποσύρθηκε τον Μάρτιο του 2001 ,υπηρετώντας πιστά όλους τους ρόλους για τους οποίους σχεδιάστηκε,από αναχαίτιση μέχρι ρόλους δίωξης βομβαρδισμού,ενώ χρησιμοποιηθηκε και ως μεσώ εξοικείωσης νέων χείριστων σε αεριωθούμενα μαχητικά. Παράλληλα το F-5 εξόπλισε για μικρο χρονικό διάστημα 1967-1968 το Τρίτο Ελληνικό Ακροβατικό Σμήνος ,Νέα Ελληνική Φλόγα .Αναλυτικά τα F-5 εξόπλισαν τις :
-337 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας "Φάντασμα"1967-1978 (ΑΒ Λάρισα).
-341 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας "Βελος" 1965-1993 ΑΒ (Ν. Αγχιαλος).
-343 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας "Αστέρι" 1966-2001 ΑΒ (Ν. Αγχιαλος).
-349 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας "Κρόνος" 1967-1975 (ΑΒ Λάρισας).
Στα 36 χρονιά της υπηρεσίας τους στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμπλήρωσαν συνολικά 364.647 ώρες πτήσης, ενώ 23 πιλότοι έχασαν την ζωή τους πετώντας με αυτά.
Λιγα λογια για το κιτ:
Προκειται για το παλιο γνωστο κιτ της Classic Airframes με την πολυ φτωχη λεπτομερεια γραμμωσης στην επιφανεια του ,αλλα και με την πολυ κακη εφαρμογη του. Ετσι ξεκινωντας αποφασισα να του προσθεσω την γραμμωση που του ελειπε σε πτερυγες και ατρακτο οπως επισης να προσθεσω καποια πριτσινια τα οποια απουσιαζαν εντελως απο τις επιφανειες του κιτ. Μοναδικη ισως εξαιρεση αποτελουν οι ρητινες οι οποιες περιεχονται στο κιτ και αφορουν σε πληρες τον χωρο του πιλοτηριου,το αεροφρενο με την βαση του ,τις φωλεες των τροχων και τις εξαγωγες των κινητηρων του αεροσκαφους.


Κατασκευή:
Ξεκινώντας λοιπόν από το πιλοτήριο το οποίο εφάρμοσε εύκολα στην θέση του,προχώρησα στην αντικατάσταση του εκτινασσόμενου καθίσματος C2 το οποίο περιέχεται στο κιτ άλλα δεν φορέθηκε πότε σε Ελληνικo αεροσκάφος. Έτσι τοποθέτησα το ρητινενιο MK7HRQ από F-104 το οποίο μοιάζει αρκετά με αυτά οπού φορούσαν τα F-5 επεμβαίνοντας μόνο σε μια μικρή μετατροπή στο προσκέφαλο ώστε να δείξει σωστά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.
Στις πτερυγες διωρθωθηκε η γραμμωση των φλαπς η οποια ηταν λαθος και εκοψα τα πηδαλια διευθηνσης ωστε να τους δωσω μια ελαφρυα κληση προς τα κατω.
Στο χωρο του ρηγχους του αεροσκαφους αφησα ανοιχτη την θυριδα του αριστερου πολυβολου χρησιμοποιωντας το βελτιωτικο σετ της Aires ωστε να αναπαραστησω το εσωτερικο του.
Γενικοτερα η ολη κατασκευη κοιλησε σχετικα ομαλα με περισια υπομονη ομως και αρκετη δουλιτσα λογο της πολυ κακης εφαρμογης ,ωστε να βγει ενα σωστο αποτελεσμα.

Βαψιμο:
Τα χρωματα που χρησιμοποιησα για την sea παραλλαγη ειναι κυριως ακρυλικης βασης κι ετσι επελεξα τους κωδικους Η303,Η309,Η310,Η311 απο την σειρα των πολυ καλων χρωματων της Gunze. Τα τρια χρωματα της παραλλαγης ξανοιχτηκαν αρκετα ωστε να αναπαραστησω την φυσικη τους φθορα απο την παρατεταμενη χρηση και τα καιρικα φαινομενα. Ετσι προσθεσα σε καθε χρωμα το Η311 light gray μαζι με λιγο λευκο ωστε να επιτεφχθει το επιθυμητο αποτελεσμα. Τοπικα ψεκασματα σε διαφορες  τονικοτητες απο το καθε χρωμα ηταν απαραιτητα στην συνεχεια ωστε να τονιστει και η αντιθεση της φθορας στα διαφορα σημεια του μοντελου. Τελος με λαδια ζωγραφικης τονιστηκαν οι γραμματίσεις και εγιναν καποια σημαδια και μπαλωματα στις πτερυγες και στο πισω μερος της ατράκτουΟι χαλκομανίες που χρησιμοποιησα είναι από την πολύ καλή καρτέλα της icarus και τα βερνίκια gloss και matt για το τελικό φινίρισμα της winsor Newton.        Art: Nick Demi