Super Corsair 1 "Bud Light"

F4u SUPER CORSAIR N31518. "Budweiser Light 1"


Το Super Corsair είναι ο λόγος που ασχολήθηκα με το χόμπι του μοντελιζμου. Όταν έπεσε στα χεριά μου,ένα περιοδικό "Aircraft illustrated, February 19883". Που έχω ακόμα, είχε αφιέρωμα στο Super corsair και ήταν ερωτάς με την πρώτη μάτια. Για έμενα τα Corsair είναι το ποιο όμορφο ελικοφόρο που πέταξε στους ουρανούς. Τα χαρακτιριστικα φτερά του ανάποδου γλάρου,καθώς και η επίδοσης του σε ταχύτητα ελιγμούς και νίκες στα πεδία τον μαχών .Το καθιέρωσαν ως το κοριφεο μαχητικό του Ναυτικού. Για χρονιά δεν είχα πληροφορίες για την πραγματική εικόνα του αγωνιστικού Corsair.Ούτε καν για τον πρόγονο του,το F2G Corsair.Η εικόνα αυτού του τεράστιου κινητήρα,ήταν αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ο R-4360 Pratt&Whitney με απόδοση 3,000 h.p.και 450 m.p.h. τοποθετήθηκε πρώτη φορά από την Goudyear το 1945 . Σε αεροσκάφη που προέρχονταν από την γραμμή παραγωγή .Κατασκευαστικαν συνολικά 17 τεμάχια με σκοπό να καταδιώκουν τους Καμικάζι. Δύστυχος δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αξιολόγησης και να ενταχτούν σε μάχιμες μοίρες. Το τέλος του πόλεμου, σημείωνε πραχτικα και το τέλος του F2G.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας .Την γέννηση του ποιο γρήγορου Corsair και σε ένα επόμενο άρθρο την εξέλιξη του.Το να βρεθεί ένα F2G για τους ετήσιους άγονες ελικοφόρον (Reno) Χρονιά μετά τον τερματισμό τις παραγωγής,καθώς και την σπανιότητα του συγκεκριμένου τύπου. Οδήγησε την ομάδα να στραφεί στα αποθέματα που υπήρχαν στα μούσια . Ήδη είχαν επαναπατριστει στης Η.Π.Α.από την Ονδούρα μια σειρά από αποθέματα Corsairs. Το 1978.Ένα από αυτά ήταν και το F4u-4 Corsair  ( 17799) Εδώ το βλέπουμε σε μια σπάνια φωτογραφία,όπως ήταν πριν γίνει το Super Corsair  1981. Chino, CA, Άλλη πηγή αναφέρει ότι ήταν ένα F4u-1D Corsair( N.17799)  που χρισιμοπεισαν ως κινηματογραφικό πρωταγωνιστή στην τηλεοπτική σειρά "Black Sheep"  στo  Hollywood, CA.από το 1953. H ιστορία του είναι ποιο περίπλοκη, η άτρακτος και το κοπκιτ φανερώνουν ότι πράγματι μιλάμε για ένα F4u-1D που από κάποια στιγμή και μετά φόρεσε ένα κινητήρα από F4u-4 .Η κατασκευή του Super Corsair.Η πρώτη φάση της αποκαταστασης έγινε με την απομάκρυνση του κινητήρα Pratt&Whitney 2800-18w Το αεροσκάφος αποχρωματηστικε και δέχτηκε δομικές μετατροπές και ενίσχυσης. Τοποθετήθηκε μια νέα θολωτή καλυπρα Μια ενίσχυση στην βάση της ατράκτου με τα φτερά. 

Το κοπκιτ όπως βλέπουμε,είναι χωρίς την θωράκιση και το πάτωμα που είχαν τα F4u-4.H κονσόλα επίσης μας παραπέμπει στην εκδοσή F4u-1D .Αν και έχει εμπλουτιστεί με νέα όργανα.
Επανασχεδιασμένη έξοδος εξάτμισης,βασισμένη στην πρωτότυπη εκδοσή του F2G.Το ίδιο μοτίβο ακολουθήθηκε και κάτω από την άτρακτο.


Δυο νέα ψυγεία λαδιοί τοποθετηθηκαν στα φτερά ,τύπου  S-2 Tracker.Η εισαγωγή του αέρα στο Cooler είχε και μια ακόμη μετατροπή .Εγεινε  προεχταση μπροστά από τα φτερά και στένεψε το άνοιγμα.


Εδω βλέπουμε την προεχταση της εισαγωγής του αέρα στο Cooler και το κομμένο φτερό,πριν την αποκατάσταση του.Μια νέα δεξαμενή καύσιμου(σε μορφή σαμπρέλας) αντικαταστησε στον χώρο ,μπροστά από το κοπκιτ.


 

ADI ,στις φωλιές τον πυροβόλον τοποθετιθηκαν δεξαμενές νερού υψηλής πίεσης για το ιντερκουλερ του κινητήρα


Με μια προσεχτική μάτια ,Παρατηρούμε ότι η πτέρυγα που ήταν καλυμμένη με ύφασμα ,έχει αντικατασταθει με αλουμινένιο κάλυμμα και έχει καταργηθεί το πηδάλιο


Pratt & Whitney R4360 που τοποθετήθηκε, ήταν μια πιο εξελιγμένη εκδοσή από αυτήν που φόρεσαν τα πρώτα F2G το 1945.R-4360 3.800 ίππων .Το καλυμα προέρχεται από ένα Α-26 Invader και το στήριγμα του κινητήρα από ένα Skyraider 
  
               Πρώτη πτήση !! Jim Maloney στα χειριστήρια

1982: Απόκτηση χορηγία από Budweiser από εκείνη την στιγμή έγινε γνωστό ως Super Corsair  No 1"Bud Light Special.  Ευχαριστούμε για την συλλογή ( φωτογραφίες αποκατάστασηs), το μέλος της ομάδας Frank     Mormillo & Chris Fah 
     
            Giannis Mitzas